dilluns, 14 de febrer del 2011

Resum 6.2: El marc polític

Mapa d'Europa al s XIV: en aquest mapa es veu com es comencen a configurar les monarquies francesa, anglesa i espanyola. En canvi,la península itàlica i l'imperi Germànic hauran d'esperar uns quants segles per consolidar i unir els seus territoris.

  • La guerra dels Cent Anys: aquesta guerra entre França i Anglaterra va trasbalsar Europa durant més d'un segle, entre 1339 i 1453. Els exèrcits van saquejar els camps, i la fam i les epidèmies van afectar a les ciutats assetjades. Va acabar amb la victòria francesa, consolidant la dinastia dels Valois a França. A Anglaterra en canvi, va suposar un llarg període de lluites internes.
  • La consolidació de les monarquies europees: aquesta va culminar al final del sXV amb la formació de les monarquies autoritàries ( els reis concentraven el poder a les seves mans). D'aquesta manera la monarquia es consolida a França ( sota el regnat de Lluis XI), a Anglaterra ( amb Enric VII de la família dels Tudor) i a la Península Ibèrica: Portugal posa fi al domini musulmà al s XIII, per un altre costat, la unió entre les corones d'Aragó i de Castella amb el matrimoni entre Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella acaba de consolidar el territori. Aquests regnes van conservar les seves institucions polítiques, les seves lleis i els seus impostos.
  • El Sacre Imperi i la península Itàlica: la desunió que afectava el Sacre Imperi Romanogermànic i la fragmentació política de la península itàlica hi van impedir la implantació de la monarquia autoritària. Recordeu que en el cas de l'Imperi Romanogermànic la gran diveritat de territoris que el conformaven, feien difícil la unió d'un territori tant gran. En el cas d'Itàlia, al nord, les repúbliques urbanes, com Gènova i Venècia, eren independents, el centre era controlat per l'església i al sud estava sota domini de la corona d'Aragó.