dimarts, 22 de febrer del 2011

Resum 6.5: L'expansió fora d'Europa.

Ruta de Marco Polo: va sortir de Venècia amb disset anys i va arribar fins l'actual Pequín, en aquell moment capital de l'imperi Mongol. Allà va ser on va viure com a diplomàtic durant 25 anys.

  • Les Croades: van ser un seguit d'expedicions militars que els regnes cristians d'Europa van organitzar durant l'edat mitjana per conquerir Terra Santa, dominada pels musulmans. Eren convocades en nom de l'església cristiana per lluitar contra els heretges. Amb la crida del Papa Urbà II, els croats arribaran a ocupar Jerusalem a finals del s.XI, durant la primera croada. Las croades van afavorir les relacions d'intercanvi, entre els regnes europeus i el món àrab.
  • Marco Polo i el comerç amb l'Orient Llunyà: Marco Polo va ser un mercader i aventurer del s XIII. Va néixer a Venècia, la principal ciutat comercial de la Mediterrània. Als 17 anys va emprendre un viatge cap a l'Orient Llunyà, seguint la ruta de les caravanes de la seda, fins a arribar a la Xina i a la capital del regne dels mongols. Les seves gestes i aventures estan explicades al llibre de les meravelles.
  • Els Vikings: Eric el Roig, un aventurer viking ( normands establerts a Islàndia) va descobrir les terres de Grenlàndia. Els vikings es van quedar uns cinc-cents anys en aquesta illa de l'Atlàntic nord, van portar bestiar i van practicar l'agricultura. Es creu que van arribar a trepitjar el continent americà, però no van arribar a instal·lar-s'hi. Amb el refredament del clima cap a finals del s XV, els normands van abandonar Grenlàndia.