dilluns, 16 de maig del 2011

Resum 8.9: L'encontre entre dos mons

Pintura on es representa el primer contacte entre dos mons. Moctezuma l'emperador Asteca és el de l'esquerra i Hernan Cortés, representant de la corona hispànica, és el de la dreta.

  • Indígenes i conqueridors: L'arribada de Colom al continent americà va suposar l'encontre entre dos mons: la població indígena d'Amèrica i els europeus nouvinguts. Aquest encontre resultarà tràgic, ja que els europeus utilitzaran la violència amb la intenció de sotmetre als pobles indígenes. Això suposarà la desaparició de les grans civilitzacions precolombines.
  • L'impacte demogràfic: les poblacions indígenes patiran una gran davallada durant els primers cent anys de la conquesta. Aquesta serà deguda, sobretot, a tres causes:
  1. Les malalties desconegudes a Amèrica, com ara la verola, el xarampió i la grip, introduïdes pels europeus i els esclaus africans que van portar.
  2. Les males condicions econòmiques i de treball que els nouvinguts van imposar als indígenes.
  3. Els actes violents derivats de les guerres de conquesta.
  • Els intercanvis comercials: amb la descoberta d'Amèrica es van incrementar els intercanvis comercials, sobretot de productes per a les classes acabalades (riques) d' Europa com ara les espècies, els tints i l'ivori, però també de nous productes agrícoles, com el tomàquet, el blat de moro i les patates. El tabac i el cacau també eren productes que consumien a Europa, portats d' Amèrica, les classes riques.
  • L'adaptació de nous productes: els cultius que es van portar d'Amèrica es van aclimatar molt bé i van permetre millorar la dieta dels europeus, posteriorment, també van permetre el pas d'una agricultura de subsistència a una de mercat. El control del comerç durant el sXVI estarà en mans dels portuguesos i els espanyols, per després, durant el s XVII passar a mans holandeses i angleses,